Topper Martyn
Story

..

Det hela började med...

Victor MARTYN & Maude FLORENCE

Föräldrarna
Martyn & Florence
fick vara med på Topper:s affisch

Victor Clifton Topper MARTYN


Speltid 8,53 min

IBM:s Order of Merlin


TOPPER MARTYN
30/10 - 1923 - 24/5 - 2004 

Topper Martyn, eg. Victor Clifton Martyn, född 1923 i
Maida Vale i London i England död 2004 i Uppsala, var en brittisk-svensk illusionist, underhållare och jonglör.

Martyn scendebuterade 1938 som jonglör och under de följande åren arbetade han med ett blandat program, banjospelning, jonglering, komik och trolleri. Han spelade trollkarlens roll i barnmusikalen Alfons och trollkarlen, som bygger på Gunilla Bergströms bok Hokus Pokus Alfons Åberg. Efter att musikalen spelats i Folkparkerna och på Folkan i Stockholm flyttades den till Lorensbergsteatern i Göteborg.

Martyn är gravsatt i minneslunden på Uppsala gamla kyrkogård.


Biografi i Sveriges Magi-Arkiv
Topper Martyn var en välkänd artist, som så många gånger fått oss att skratta och känna oss underhållna. Man kanske kunde tro att en artist
- och speciellt en som dessutom är jonglör -
med så många år på scenen som Topper haft skulle tagit det lite lugnt. Men icke Topper!

 Han var under sin aktiva tid mer aktiv än många av oss.1998 spelade Topper trollkarlens roll i barn- musicalen "Alfons och trollkarlen", som bygger på Gunilla Bergströms bok "Hokus Pokus Alfons Åberg". 

Hokus Pokus Alfons Åberg
Hokus Pokus Alfons Åberg

Efter att spelats i Folkparkerna och på Folkan i Stockholm flyttades succén till Lorensbergsteatern i Göteborg. Topper älskade den rollen!
Men Topper Martyn har hunnit med mycket före detta!

För att ta det helt från början

Så föddes han i England, och hans föräldrar var kända varietéartister. Hans pappa började sin karriär som trollkonstnär i Australien, och som en kuriositet kan nämnas, att det var Toppers pappa som lärde The Great Carmo att trolla - i gengäld lärde Carmo honom att jonglera! Under Toppers uppväxtår arbetade familjen ofta tillsammans med trollkarlar, och han har fått lära sig trick av personligheter som Horace Goldin, Cingalee, Edgar Benyon, Fred Culpitt och många fler. Vilka minnen härifrån Topper kan berätta - och dessa hade vi hoppats, att han en gång skulle ha publicerat.
Första scenframträdandet
Första gånger Topper stod på en scen var på Alhambra i Paris - två år gammal! 1938 gav han sitt första soloframträdande med trolleri (tankeläsning), och under de följande åren arbetade han med ett blandat program; banjospelning, jonglering, komik och trolleri. Men egentligen var det meningen att han skulle bli en seriös manipulator. Snart fann han dock att publiken tyckte bättre om att skratta än att beundra fingerfärdighet. Och hade han själv fått välja, så skulle han gärna lämnat scenen för att istället studera. Som tur var - för världens publik - blev det inte så. 18 år gammal var Victor C Martyn, som han då kallade sig, ett välkänt namn inom showbusiness, och hans namn återfanns i cirkus-, pantomim-, varieté- och revyprogram. 1945 hade Topper ett årslångt engagemang i en Londonrevy, och här under tränade han skridskoåkning. Han började arbeta som ett uppskattat inslag i pauserna vid ishockeymatcher, och härifrån var inte steget långt till isrevyer. Med sådana turnerade han i tiotalet år, mestadels med Holiday on Ice, i Europa, USA, Afrika, Central- och Sydamerika.

Sverige
Topper Martyn var bosatt i Uppsala i Sverige sedan 1960, och vi får tacka hans fru, som är svenska, för att vi fick hit honom. De träffades i Gustaf Wallys Isshow. Vid sidan av showbusiness var Toppers stora intresse gamla prylar, och hans antikhandel i Gamla stan i Stockholm, som var mer lagd på kuriosa än dyrbarheter, var, tills han sålde denna 1997, något man inte fick missa vid ett Stockholmsbesök. Givetvis var Topper medlem av Svensk Magisk Cirkel, och han brukade berätta, när han som ny medlem och utan att känna så många svenska trollkarlar, kom till en av deras kongresser. Han kände inte igen mer än en enda av deltagarna, så han stegade fram och hälsade på honom. "Du ska nog inte vara här, trollkarlarna är i lokalen mitt över", sa Olof Palme, som var den Topper känt igen…

Grand Prix

Topper trivs på jobbet
Topper trivs på jobbet

1969 tilldelades Topper Martyn Grand Prix vid den internationella magikerfestivalen i Karlovy Vary - och sen har det blivit åtskilliga utmärkelser och priser. 1970 blev han världsmästare i komisk magi i Amsterdam. 1973 nominerades han av The Academy of Magical Arts till både Lecturer of the Year och Visiting Magician of the Year - och vann den sistnämnda titeln. 1990 fick han dess Performing Fellowship Award. 1996 hedrades han med det engelska Carlton Comedy Prize. Han har fått den franska utmärkelsen Mandrake d´or och en guldmedalj av Asahi Television, Japan, för bästa komiska akt - ja, så här skulle jag kunna hålla på en bra stund till och räkna upp utmärkelser.
Värdsartisten
 I 30 olika länder har Topper uppträtt, och där han inte har trollat, jonglerat och roat, så har han hållit seminarier. Jag äger bl.a. ett av hans seminariehäften och som beskriver 23 olika trick - allt på japanska…
Vad var då hemligheten med Topper Martyns framgångar? Jo, han hade skaffat sig ett gediget kunnande och skapat en alldeles egen stil. Han byggde upp sitt program med effekter, timing, överraskningar och klimax utomordentligt skickligt. Han var helt enkelt en stor artist! Topper Martyn vid sitt sista offentliga framträdande Magisk Weekend 10 oktober 2003.

Foto: Mikael Vanheden - Christer Nilsson/Sveriges Magi-Arkiv
Artikeln har delvis varit publicerad i den skandinaviska trolleritidningen Pegasus nr 52 (december 1998).


FISM 1973
speltid 5:49 min


Klicka på bilden (facebook) 
Japan 1979  - speltid 5:40 min


Film från Portugisisk TV  -  speltid 5,21 min 


Topper som gäst hos Paul Daniels
Speltid 6,18 min 


Speltid 7,36


Japan-TV besöker Hawaii 

Klicka på bilden
filmen ligger på facebook
och Topper ramlar i poolen men han visar också en jongleringsakt för sina japanska TV-tittare


Topper i det "civila"

Toppers antikaffär i Gamla Stan - Stockholm
Film - Love Melander
Speltid 59,09 min


Svenska flaggans dag 6 juni 1986
Stefan Haglund - Johnny Lonn - Topper Martyn
och så kungen förstås 

Svenska flaggans dag
6 juni 1986
även Sveriges nationaldag

Den högtidliga ceremonin där Svensk Magisk Cirkel (SMC) på föreningens 40-års jubileum fick mottaga en fana av Hans Majestät Carl XVI Gustav var en minnesvärd stund för alla närvarande.

Stefan Haglund - Johnny Lonn - Topper Martyn
var inte bara medlemmar i SMC de var också medlemmar i Magiska Bröderna - Stockholm. Denna unika händelse underströk betydelsen av magiska konster och den erkännande respekt som konsten har fått av det svenska kungahuset.

Sammanhanget av att få mottaga en fana från kungen symboliserade inte bara en ära för föreningen utan också ett erkännande av magins betydelse i kulturella och konstnärliga sammanhang. Svensk Magisk Cirkel och Magiska Bröderna - Stockholm har länge varit föregångare inom magikonsten i Sverige, och deras medlemmar har ständigt arbetat för att främja och utveckla magins värld.
Att Hans Majestät Carl XVI Gustav personligen deltog i ceremonin var ett tecken på den höga aktning som denna konstform åtnjuter i Sverige.
Det var en dag fylld av glädje, stolthet och magi, där de närvarande deltagarna fick uppleva en oförglömlig händelse som för alltid kommer att leva kvar i deras minnen..

Magiska Bröderna har också mottagit en fana till föreningens 70-års jubileum 2021.


Topper Martyn slår världsrekord 

Se film från TV-inspelningen -  längre ner på sidan
Se film från TV-inspelningen - längre ner på sidan

Bilden som ni kan se är tagen i Stadshuset under trappan Blå hallen. Den stora flaggan var min privata som Manfred Tumm, Magic Hands Tyskland, specialtillverkat till mig


Så här gick det till

Topper Martyn slår världsrekord i trolleri.
1985 reste Topper och jag, Stefan Haglund, på en magikongress i Norge för att bl.a. se Paul Daniels och för att få inspiration till SMC:s 40 års jubileum följande år. Jag var nyvald president i SMC och hade nyligen sett Paul Daniels slå världsrekord i trolleri i sitt TV-program på BBC. Jag tyckte det var ett komiskt och roligt inslag som Paul gjorde och jag såg möjligheten att göra något spektakulärt av liknande slag i stadshuset i Stockholm. Eftersom jag inte bara "snor" en akt så frågade jag Paul vad han skulle säga om vi gjorde ett världsrekordförsök när SMC fyllde 40 år. Han tittade på mig som jag var tokig men han frågad vem som skulle gör det hela.


Paul Daniels säger OK
Det finns bara en och det är Topper Martyn sa jag.
Jag såg hur en sten föll från Pauls bröst och han sa OK. Sen ägnade vi ett par timmar åt att diskutera projektet, Paul såg lättad ut och Topper verkade förtvivlad över vad han sagt ja till och med tanke på att SMCs gage som vanligt var obefintligt så var i alla fall jag jättenöjd.
En som inte var så nöjd var Toppers fru Ingalill som fick se sin lägenhet förvandlad till en övningsscen med hundratals trolleritrick utspridda precis överallt.

Guinness
Nästa steg var att kontakta "Guinness book of records" för att kontrollera hur det hela skulle gå till för att vi skulle få rekordet godkänt och få komma in i deras nästa utgåva. Det löste sig genom att en representant/Engelsman från Guinness kom för att närvara som kontrollant till ett arvode av 2000:- att utbetalas vare sig det gick bra eller inte. Lokalen för rekordförsöket var Stadshuset Blå hallen vilket gav ytterligare status till evenemanget. Nu kommer vi till marknadsföringen. TV4 som var ett kommersiellt
TV-bolag kontaktades för att de skulle få möjligheten att dokumentera och spela in rekordet i Blå hallen. Dom meddelade att de skulle sända ett par personer och kontrollera om det såg bra ut, i så fall skulle vi få koma till TV-huset och vi skulle slå rekordet en gång till framför kamerorna !!! Det vore som att be en höjdhoppare som just slagit världsrekord göra det en gång till i en studio men med ett ännu högre resultat och då skulle man filma det. Vi var många som hjälpte till med rekvisita och idéer till Topper men vi fick inte hjälpa till med planeringen.

Efter Stadshuset
Någon månad efter SMCs 40 års jubileum åker vi, Johnny Lonn och jag, Stefan Haglund, som domare och kontrollanter till TV-studion på Valhallavägen där vi möter upp med Topper. Det var fler konstigheter/rekordförsök mm i samma program men Topper klarade av ännu ett nytt rekord av att göra flest trolleritrick på 3 min. Topper fick en hel del jobb med en kortare och mera komisk akt som byggde på hans världsrekord som sedan kopierades på flera ställen runt jord.


TV inspelningen 

TV-programmet "Fantastiskt" 1986 gjorde Topper Martyn
69 trick på 4 minuter

Speltid 5:50 min

Speltid 2:38


Den äldsta trolleritidning från 1936 i Magic Castle

Även på franska återfinns Topper på 1:a sidan

Milt Larsen
Milt Larsen

Läs mer om pappan och bröderna Larsen i Magic Castele  och trolleri tdningen Genii